preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Eugen Kvaternik
 

Projekt Drvokod

Oznaka eSafety

Kutak za učitelje

Odabir udžbenika za školsku godinu 2021./2022.

Poštovane učiteljice/nastavnice / poštovani učitelji/nastavnici,

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Katalog odobrenih udžbenika za školsku godinu 2021./2022. koji možete pronaći na poveznici https://mzo.gov.hr/vijesti/ministarstvo-znanosti-i-obrazovanja-objavljuje-katalog-odobrenih-udzbenika-za-osnovnu-skolu-gimnazije-i-srednje-strukovne-skole-za-sk-god-2021-2022/4352 (u daljnjem tekstu: Katalog).

Sukladno Zakonu o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu (Narodne novine broj: 116/2018., od 21. prosinca 2018.), udžbenik je obvezni obrazovni materijal u svim predmetima, izuzev predmeta s pretežno odgojnom komponentom, koji služi kao cjelovit izvor za ostvarivanje svih odgojno-obrazovnih ishoda utvrđenih predmetnim kurikulumom, kao i očekivanja međupredmetnih tema za pojedini razred i predmet.

U smislu ovoga Zakona, predmetima s pretežno odgojnom komponentom smatraju se likovna (udžbenik od 5. razreda), glazbena (udžbenik od 4. razreda), tehnička (udžbenik od 5. razreda) te tjelesna i zdravstvena kultura (bez udžbenika).

U nastavi se mogu koristiti i udžbenici radnog karaktera i to u razrednoj nastavi (Hrvatski jezik, Matematika i Priroda i društvo), odnosno nastavi stranih jezika u svim razredima.

Članak 10. Zakona regulira način odabira udžbenika u školi:

(1) U školi mogu biti u uporabi samo udžbenici koji se nalaze u Katalogu.

(2) Odabir udžbenika za uporabu u školi provodi se u godini u kojoj se mijenja Katalog, i to samo za one predmete i razrede za koje je odobren novi udžbenik i uvršten u Katalog.

Sukladno odredbama ovoga Zakona svaki učitelj razredne nastave samostalno bira udžbenike radnog karaktera za svoj razredni odjel. Odluka o korištenju udžbenika u predmetnoj nastavi, donosi se na razini stručnog aktiva predmeta, ali tako da se u obzir uzimaju neovisne pojedinačne odluke predmetnih učitelja i nastavnika, odnosno aplikacija na temelju pojedinačnih odluka učitelja i nastavnika daje rezultate odabira za pojedini razred i predmet u višim razredima osnovne i u srednjoj školi.

Odabir udžbenika za školsku godinu 2021./2022.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Javni poziv za odobravanje i uvrštavanje u Katalog udžbenika za šk. god. 2021./2022.:

  1.  Svih predmeta u 4. razredu osnovne škole
  2.  Svih predmeta, osim Kemije, Fizike i Biologije u 8. razredu osnovne škole
  3.  Svih predmeta u 4. razredu gimnazije
  4.  Hrvatskog jezika, Engleskog jezika, Njemačkog jezika i Matematike u 4. razredu srednjih strukovnih škola na razini 4.2.
  5.  Geografije u 7. i 8. razredu osnovne škole te 4. razredu gimnazije
  6.  Španjolskog jezika od 4. do 8. razreda osnovne škole i sve razrede gimnazije
  7.  Strukovne predmete za koje ne postoje udžbenici u Katalogu odobrenih udžbenika iz 2014., 2019. ili 2020. godine
  8.  Udžbenike za nastavu na jeziku i pismu nacionalnih manjina
  9.  Udžbenike za prilagođeni program za učenike s teškoćama te za darovite učenike za sve razrede i predmete gdje ne postoje odgovarajući udžbenici.

Udžbenici Geografije za 8. razred za koje su podnijete prijave na ovaj Javni poziv, za šk. god. 2021./2022. te uvršteni u Katalog mogu se koristiti u školama koje provode eksperimentalni program Geografije u 8. razredu, a od školske godine 2022./2023. u svim školama.

Za šk. god. 2021./2022. u osnovnim školama biraju se udžbenici za 4. i 8. razrede (koji ulaze u frontalnu provedbu kurikularne reforme) iz Kataloga odobrenih udžbenika za osnovnu školu za šk. god. 2021./2022. te udžbenici za Hrvatski jezik, Matematiku i Prirodu i društvo za 1. razrede (iz Kataloga za osnovnu školu za šk. god. 2019./2020.) te 2. i 3. razrede (iz Kataloga za osnovnu školu za šk. god. 2020./2021.). U ostalim razredima u uporabi ostaju postojeći udžbenici odabrani 2019. i 2020. godine.

Faze odabira u sljedećim su rokovima:

1. faza odabira - od 24. do 28. svibnja 2021.

Školski administrator imenika uređuje podatke za svoju školu, povezuje aktiv i nastavnika odnosno dodjeljuje odgovarajuće ovlasti učiteljima i nastavnicima kako bi mogli uspješno birati.

2. faza odabira - od 31. svibnja do 4. lipnja 2021.

Učitelji i nastavnici odabiru udžbenike.

3. faza odabira - od 7. do 11. lipnja 2021.

Školski administrator imenika radi dopunu odabira za neriješene i neodabrane ishode sukladno dogovoru predmetnog aktiva (o čemu je potrebno sastaviti zapisnik) te radi procjenu broja udžbenika.

Važno je naglasiti:

1.      Svaki učitelj samostalno unosi svoj odabir u aplikaciju.

2.      Odabir učitelja razredne nastave (za udžbenike radnog karaktera) postaje odabir udžbenika škole za taj razredni odjel.

3.      Svaki član stručnog aktiva predmeta daje svoj glas za udžbenik koji mu je prvi izbor i udžbenik koji mu je drugi izbor, direktno i anonimno u aplikaciju.

4.      Aplikacija analizira glasove članova stručnog aktiva predmeta i daje rezultat odabira za pojedini razred i predmet u višim razredima osnovne škole i srednjoj školi.

Kao i prošle godine, svaki učitelj samostalno unosi svoj odabir u aplikaciju. Odabir učitelja razredne nastave (za udžbenike radnoga karaktera) postaje odabir udžbenika za taj razredni odjel. Svaki član stručnog aktivna predmeta daje svoj glas za udžbenik koji mu je prvi izbor i udžbenik koji mu je drugi izbor, izravno i anonimno u aplikaciju.

Aplikacija analizira glasove članova stručnog aktiva predmeta i daje rezultate odabira za pojedini razred i predmet u višim razredima osnovne i u srednjoj školi.

Ondje gdje je nakon anonimnog glasovanja neodlučeni ishod, odnosno gdje odabir nije izvršen, odabir ide u drugu fazu.

Unos u aplikaciju u ovoj fazi rade administratori, a na temelju odluke učitelja i nastavnika. Škole koje nisu odabrale udžbenike za pojedine razrede i predmete dužne su o dogovoru voditi zapisnik na temelju kojeg administrator unosi konačni odabir u aplikaciju.

Sve detaljne korisničke upute moći ćete naći na web stranici aplikacije udzbenici.skole.hr. Također, u slučaju da Vam je potrebna pomoć vezano uz aplikaciju, molimo da se javite CARNET-ovom helpdesku (kontakti su navedeni na stranici aplikacije za odabir udžbenika).

Bitno je naglasiti da se udžbenici ne biraju za trogodišnje strukovne programe i za osnovnoškolske programe koji nisu Osnovna škola – redovni program.

Vezano za druge obrazovne materijale podsjećamo da ih odobrava Agencija za odgoj i obrazovanje, odnosno Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Svaki učitelj i nastavnik samostalno odlučuje koje druge obrazovne materijale želi koristiti u nastavnome procesu, a osim komercijalnih mogu se koristiti i nekomercijalni drugi obrazovni materijali.

Podsjećamo da su škole dužne provesti odabir sukladno Zakonu o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu, a da se nedonošenje odluke o odabiru udžbenika smatra prekršajem navedenog Zakona, za što su predviđene i novčane kazne.

S poštovanjem,

Momir Karin, prof.

ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanjaPriloženi dokumenti:
Obavijest_vezana_za_odabir_udzbenika.pdf (512.52 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Davorka Facko-Vnučec   datum: 24. 5. 2021.

TražilicaRaspored autobusa

Raspored zvona


Informacije

 

 

 

 

VREMENIK NATJECANJA 2022.-2023.


 


 


Popis udžbenika

Školski list


Moto i vizija škole

    


Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 1. 2010.

Ukupno: 1009141
Ovaj mjesec: 1409
Ovaj tjedan: 53
Danas: 1
preskoči na navigaciju