preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Eugen Kvaternik
 

Projekt Drvokod

Oznaka eSafety

Vijesti

Posjet planetariju povodom Svjetskog tjedna svemira

Dana 10. listopada 2019. godine posjetili smo Tehnički muzej u Zagrebu.

U sklopu proslave Svjetskog tjedna svemira posjetili smo planetarij.

U Hrvatskoj postoje dva planetarija - u sklopu Tehničkog muzeja Zagreb nalazi se opto-mehanički planetarij iz 1965. godine, dok je 2009. godine u sklopu uređenja Astronomskog centra Rijeka, otvoren i jedini digitalni planetarij u Hrvatskoj.

U sklopu Tehničkog muzeja Zagreb nalazi se opto-mehanički planetarij iz 1965.godine. U središte kružne prostorije s kupolom, postavljen je projektor Kleinplanetarium tipa ZKP-1 izrađen u njemačkoj tvrtci Carl Zeiss Jena. Kupola ima promjer osam metara.

U njemu se simulira izgled zvjezdanog neba s oko 5 000 zvijezda projekcijom na unutarnju stranu kupole, koja se ostvaruje pomoću 31-optičkog sustava od kojih svaki projicira jedan dio neba. Raspored ovih umjetnih zvijezda kao i njihov pojedinačni sjaj omogućuju vizualni doživljaj zvjezdanog neba kakvo se vidi u idealnim uvjetima.

Posebnim projektorima prikazuju se Sunce, Mjesec (s njegovim mijenama), planeti, Mliječni put i druge pojave na zvjezdanom nebu i to u točnoj poziciji u kojoj se trenutačno nalaze. Okretanjem projektora moguće je simulirati dnevno (prividno) kretanje zvjezdanog neba i prikazati njegov izgled u bilo koje doba noći i bilo koje doba godine. Projektor također omogućava pokazivanje izgleda noćnog neba s raznih zemljopisnih širina, od ekvatora do sjevernog pola.Priloženi dokumenti:
11.jpg (159.46 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marina Mužek   datum: 10. 10. 2019.

TražilicaRaspored autobusa

Raspored zvona


Informacije

 

 

 

 

VREMENIK NATJECANJA 2022.-2023.


 


 


Popis udžbenika

Školski list


Moto i vizija škole

    


Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 1. 2010.

Ukupno: 1008898
Ovaj mjesec: 1166
Ovaj tjedan: 249
Danas: 69
preskoči na navigaciju