preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Eugen Kvaternik
 

Projekt Drvokod

Oznaka eSafety

Vijesti

Edutopija 21 stvaramo održivu budućnost 19.04. 2019-19.04. 2021.

Projekt „EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost“ je  dvogodišnji projekt udruge ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) koji se provodi u suradnji s Gradom Velikom Goricom i sedam škola na području Velike Gorice: OŠ Eugena Kumičića, OŠ Novo Čiče, OŠ Eugena Kvaternika, PŠ Lukavec, PŠ Dubranec, OŠ Vukovina i PŠ Rakitovec. Projekt je financiran kroz  Švicarsko – hrvatski program suradnje, koji provodi Ured za udruge Vlade RH kroz Poziv „Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije“ Ukupna vrijednost projekta je: 1.309.278,00 kn, od čega se 90% financira kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje, a 10% iznosa, odnosno: 130.927,80 kn financira Grad Velika Gorica.

 


Projekt Edutopija21 –stvaramo održivu budućnost, stavlja djecu i školu u srce zajednice. Edutopija 21 kroz suradnju organizacija civilnog društva, javne uprave i samouprave, osnovnih škola te drugih ključnih aktera u zajednici radi na stvaranju ekonomske i socijalne kohezije i održivog razvoja lokalne zajednice.  Na inovativan i praktičan način kroz projekt se razvijaju znanja i kompetencije učenika i učenica u području održivog razvoja. Uz to, učitelji i nastavnici, djelatnici lokalne uprave i drugi akteri u zajednici dobivaju vještine i znanja o radu na održivom razvoju zajednice.

U projekt će se uključiti 11 osnovnih škola, 640 učenika i učenica, 32 učiteljice i učitelja i više od 20 ostalih dionika iz lokalne zajednice.

Tokom dvogodišnjeg projekta realizirat će se 7 obrazovnih modula za učitelje, nastavnike, lokalnu upravu, roditelje, i druge građene, te 30 radionica 28 predavanja iz  međupredmetne teme održivog razvoja, 13 volonterskih akcija i 7 radionica rješavanja problema u lokalnoj zajednici, snimit će se film i predstava, te organizirati okrugli stol i izložba.

EdUTOPIJA 21  je nastavak projekta „Škole kao prostori dizajniranja održivog razvoja“ koji je udruga ZMAG u suradnji s Gradom Velika Gorica i velikogoričkim školama provodila tokom 2016. godine, i primjer je praktične provedbe kurikuluma za međupredmetnu temu o održivom razvoju za osnovne škole.

Projektni tim činit će predstavnici udruge ZMAG kao nositelja projekta, te po jedan predstavnik iz Grada Velike Gorice i sedam osnovnih škola kao partnera u projektu.

U svrhu osiguranja dugoročne održivosti ciljeva projekta, razvit će se i provesti paket od sedam obrazovnih modula za učitelje i nastavnike, djelatnike javne uprave, zaposlenike OCD-a, zainteresirane roditelje, volontere i građane, za održivi razvoj lokalne zajednice. Kroz obrazovne module uključit će se 30-40 sudionika.

U sklopu projekta prevest će se i objaviti publikacija „Alati za suradnju škola i lokalne zajednice za održivi razvoj“ koja je razvijena u okviru projekta CoDeS mreže ENSI (Environment and Schools Initiatives)  kojeg je financirao Program Europske unije za cjeloživotno obrazovanje. Publikacija daje primjere, modele i alate koje škole mogu koristiti za poticanje suradnje između škola i relevantnih dionika u lokalnoj zajednici za kreiranje inicijativa i projekata koji doprinose poboljšanju kvalitete života lokalne zajednice i ostvarenju ciljeva održivog razvoja. 

Na osnovu evaluacije obrazovnih modula kreirat će se Preporuke učiteljima i/ili nastavnicima osnovnih i srednjih škola te udrugama koje se bave obrazovanjem za održivi razvoj i drugim odgojno-obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj. Po evaluaciji obrazovnih modula, organizirat će se Okrugli stol s predstavnicima Grada Velika Gorica, Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti i obrazovanja, te djelatnicima različitih obrazovnih institucija.

Jačanje vještina i znanja kod djece i mladih o održivom razvoju kroz provedbu 30 edukativnih radionica & 28 predavanja te 13 volonterskih akcija za djecu iz 11 velikogoričkih osnovnih škola.

Dok su radionice , predavanja i volonterske akcije predviđene za djecu od 1. do 8. razreda osnovne škole, učenici viših razreda osnovne škole bit će uključeni u radionice rješavanja problema u zajednici, gdje će se u 7 škola oformiti timovi koji će pod vodstvom stručnjaka iz ZMAG-a kreirati rješenje za neki izazov/problem u njihovoj loklanoj zajednici. Sedam timova sudjelovat će u natjecanjuZa najbolja rješenja problema u lokalnoj zajednici na natjecanju Grad Velika Gorica će osigurati nagrade.

U sklopu projekta s učenicima će se pripremiti i predstava na temu Edutopije, a vanjski dobavljač bit će angažiran za izradu filma i fotospot izložbe o Edutopiji. Film i predstava prikazat će se na završnom događanju.

Projekt Edutopija 21 - Kontakti

Voditeljica projekta: Vanja Nikolić, ZMAG, 

Programski koordinator: Matko Šišak, ZMAG, 

Mateja Medić, adminostrator na projektu, ZMAG, 

Zelena Mreža Aktivističkih Grupa (ZMAG)

Vukomerić 23/3, 10418 Dubranec, Velika Gorica

www.zmag.hr

Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) je udruga koja okuplja organske vrtlare, praktičare primjenjivih tehnologija i ekološkog graditeljstva, dizajnere permakulture, istraživače pravednih socijalnih modela organizacije i ravnopravnih međuljudskih odnosa te ekološke aktiviste.

Glavni cilj ZMAG-a je razvijanje i promoviranje permakulture, ekoloških znanja i vještina, primjenjivih modela i tehnologija, važnih za održivo življenje te podizanje kvalitete života ljudi.

Udruga u selu Vukomerić vodi Reciklirano imanje. Reciklirano imanje je edukacijski centar i prostor za eksperimentiranje, izučavanje mnogih vještina odrPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Davorka Facko-Vnučec   datum: 29. 10. 2019.

TražilicaRaspored autobusa

Raspored zvona


Informacije

 

 

 

 

VREMENIK NATJECANJA 2022.-2023.


 


 


Popis udžbenika

Školski list


Moto i vizija škole

    


Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 1. 2010.

Ukupno: 1009141
Ovaj mjesec: 1409
Ovaj tjedan: 53
Danas: 1
preskoči na navigaciju