preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Eugen Kvaternik
 

Projekt Drvokod

Oznaka eSafety

Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 1. 2010.

Ukupno: 1005297
Ovaj mjesec: 474
Ovaj tjedan: 163
Korisne stranice

                                                                                                                                                                                                     

          

Hrvatski biografski leksikon

           

Hrvatski pravopis

Knjižnice i knjižničari

Školski knjižničari RH

Nacionalna i sveučilišna knjižnica

Ministarstvo kulture

Županijsko stručno vijeće

Hrvatsko knjižničarsko društvo

Hrvatska udruga školskih knjižničara

Hrvatska mreža školskih knjižničara

IASL

IFLA

Kazališta

POU Velika Gorica

Gradsko kazalište Žar ptica

Kazalište Trešnja

Zagrebačko kazalište lutaka

Zagrebačko kazalište mladih

Kazalište Mala scena

Dječje kazalište Dubrava

Kazalište KNAP

Lutkarski Studio Kvak

Časopisi

Prvi izbor

Radost

Moj planet

Mali koncil

Meridijani

National geographic

Čovjek i svemir

Hrvatske šume

Povijest u nastavi

Matka

ABC tehnike

VIDI

Bug

Književnost i dijete

Jezik

Kaj

Književna smotra

Strani jezici

Hrčak, portal hrvatskih znanstvenih časopisa

Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 1. 2010.

Ukupno: 1005297
Dobrodošli na stranice knjižnice OŠ Eugena Kvaternika!

Fond naše školske knjižnice možete pretraživati u katalogu (kliknite na logo)

RADNO VRIJEME KNJIŽNICE:

PONEDJELJAK, SRIJEDA: 13-19 sati; UTORAK, ČETVRTAK, PETAK: 8 -14 sati 

Petkom popodne u dane: 28.01., 25.02., 25.03., 22.04., 20.05., 17.06. 2022.

 

     Voditeljica naše knjižnice je  stručna suradnica knjižničarka:

Davorka Facko-Vnučec; mail:  knjiznica.oseugenakvaternika@gmail.com

IZVADAK PRAVILNIKA O RADU ŠKOLSKE KNJIŽNICE, ZAKON O KNJIŽNICAMA

WEB STRANICA VIRTUALNE KNJIŽNICE KNJIŽNICA NA TEAMSU

KNJIŽNICE NA KARTI 
Gledali smo, posjetili smo, obilježili smo...

Ljetni čitateljski klub

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 3. 6. 2022. 13:41

Ljetni literarno/likovni natječaj Knjižnice Galženica

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 1. 6. 2022. 17:59

Knjižna booka

Knjižna booka, svečanost knjige i čitanja, ove je godine posvećena stotoj obljetnici rođenja pjesnikinje Vesne Paru i održana je 27. svibnja 2022. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. U prostoru NSK mogli smo pogledati postavljene tematske izložbe, radove učenika osnovnih i srednjih škola koji su nastali u suradnji i pod stručnim vodstvom školskih knjižničara. Na svečanosti su održane dodjele nagrada za tri ovogodišnja natječaja, prigodni program i književni kviz. U programu su nastupile učenice Maša i Pia s recitacijama pjesama Paje Kanižaja, a pod mentorstvom vjeroučiteljice Ivane Zec. Naši učenici Maša, Pia, Vice i Jelena nastupili su i u književnom kvizu pod mentorstvom naše školske knjižničarke. Organizator Knijžne booke je Hrvatska udruga školskih knjižnilčara.

                    

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 30. 5. 2022. 12:58

Promocija 73. broja lista ŽIR

Nakon duže stanke, tradicionalno u slastičarnici Memy, održana je 26. svibnja promocija 73. broja lista ŽIR na kojoj su Osnovnoškolci Grada Velike Gorice i susjednih općina prezentirali svoje radove objavljene u novom izdanju ovog lista. Ovogodišnje, 73. izdanje lista ŽIR sadrži 44 stranice brojnih novinarskih, literarnih, likovnih i enigmatskih radova učenika  koji su kroz iste prenijeli svoje želje, razmišljanja i vlastito viđenje svijeta. Među radovima ima mnogo  likovnih i literarnih radova učenika naše škoe. List izlazi kontinuirano od 1991. godine dva puta godišnje, što govori o lijepoj tradiciji i vrlo je dobro prihvaćen kod učenika. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 30. 5. 2022. 12:53

Književni susret s Božidarom Prosenjakom

Književni susret s Božidarom Prosenjakom održan je u našoj školi 17. svibnja. Na susreti su bili učenici nižih razreda (1.a, 2.b, 2.c, 4.b). Na veselom druženju književnik nam je pričao poučne priče vezane uz njegovu obitelj, a bilo je vremena i za postavljanje pitanja, pokoju fotografiju i autogram. Zahvaljujemo Izdavačkoj kući Alfa na organizaciji susreta.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 5. 2022. 12:17

Čitanje ne poznaje granice/ Branje ne pozna meja

U školskoj godini 2021./2022.  u projektu Čitanje ne poznaje granice/ Branje ne pozna meja sudjelovalo je šest učenica 4.c razreda koje pohađaju grupu Male knjižničarke. Učenice su tijekom projekta pročitale priču Bine Štampe Žmavc: Mačak Mucko ( Muc Mehkošapek). Partneri u projektu bile su nam učenice 5.b razreda OŠ Rodica iz Domžala s učiteljicom Dragicom i knjižničarkom Sabinom. Naši slovenski prijatelji čitali su priču Koraljke Milun: Baton i Roni: što sve može pasti na pamet dječaku i psu (Baton in Roki: kaj vse lakho pade na pamet dečku in psu).

Mačak Mucko je priča o dječaku Tinu koji živi u užurbanom gradu Žurigradu te ima mnogo svakodnevnih obaveza i o njegovom mačku Mucku. Taj svilenodlaki ljubimac zaključio je da je danas teško biti dijete uz sve silne obaveze i brzi tempo života pa je odlučio pomoći Tinu. Mucko piše dječakovu zadaću i tako mu daje „jednu macu vremena“, taman toliko da se dječak posveti njemu, svojem kućnom ljubimcu.

 Priča se učenicama svidjela te smo nakon pročitane priče razgovarali o svojim željama i maštanjima. Učenice su nacrtale likove iz priče.

Zajednički susret s partnerskom školom održan je 13. svibnja preko Zooma na kojem smo upoznali jedni druge, predstavili svoj grad i svoju školu putem prezentacija te razgovarali o knjigama i životu u našim školama. Učenice su napravile igru parova s likovima iz priče. Neke riječi koje su zajedničke u obje priče smo izdvojili te ih naučili na hrvatskom i slovenskom. Susret je u veselom raspoloženju brzo protekao, a nadamo se da će tako brzo proteći i vrijeme do iduće školske godine u kojoj se nadamo da ćemo moći susresti se uživo.

http://https://read.bookcreator.com/r2QA1tG68KQfRPesybnLhmfcL7p1/QJraH8tUT0S7IJvcmER3mQ

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 5. 2022. 12:14

Posjet grupe darovitih učenika Centru za posjetitelje

Učenici koji pohađaju grupu darovitih učenika posjetili su 28. travnja Centar za posjetitelje velikogoričke Turističke zajednice. U multifunkcionalnoj  dvorani učenici su na interaktivni način doznali mnogo o geografskim, povijesnim turističkim i prirodnim znamenitostima našeg kraja. Preporučamo i vama posjet ovom centru. Mi smo uživali.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 29. 4. 2022. 11:36

Noć knjige 2022.

Ove godine održava se 11. Noć knjige. Povod za manifestaciju je Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja). Cilj manifestacije je potaknuti kulturu čitanja i ljubav prema knjizi. S obzirom na dinamiku školske godine i uskrsne praznike, Noć knjige održava se u razdoblju od 22. do 25. travnja. Ovogodišnja tema je: Knjiga kao prostor slobode

Programe u Noći knjige možete pratiti na web stranici Noći knjigeYou tube kanalu Noći knjigeFacebook stranici Noći knjige 

Događanja u našoj školi pratite pod opširnije►

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 22. 4. 2022. 08:00

Školske knjižnice na karti

U projekt Knjižnice na karti uključeni su svi školski knjižničari u Hrvatskoj, a u
izradi je sudjelovalo 26 timova iz svih županija. Osim osnovnih podataka o školi i školskoj knjižnici, na zemljopisnoj karti prikazana je lokacija svih škola, uvrštene su poveznice na službene školske mrežne stranice i knjižnične kataloge školskih knjižnica. U svakom zapisu nalazi se fotografija škole i školske knjižnice te tekst o školskoj knjižnici.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 30. 3. 2022. 20:08

Tri tima naše škole na EU Money Quiz natjecanju 2022.

Hrvatska udruga banaka tijekom Europskog tjedna novca 21. – 27. ožujka 2022., održala je treći puta „Europski kviz o novcu“ (eng. European Money Quiz), online natjecanje za timove učenika od 13 do 15 godina. Na kvizu je sudjelovalo više od 100 osnovnih i srednjih škola te više od 1100 učenika u 256 timova iz 68 različitih gradova diljem Hrvatske. Naša je škola ove godine sudjelovala sa tri tima koja su činili učenici 8. razreda. U žestokoj konkurenciji najbolje se plasirao tim Kvatrići (Dora M., Leonardo G. i Jana Š. iz 8.c) osvajanjem 25. mjesta, 58. mjesto osvojile su Sovice (Sara J. i Lana H. iz 8.d), dok su Europljani 2022 (Marija D. i Mia B.) zauzele 93. mjesto. Mentorice timovima bile su školska knjižničarka D.F.V. i učiteljica Informatike D.K. Čestitamo svim sudionicima!

Popis svih sudionika i njihov plasman pogledajte ovdje.

Sovice

Kvatrići

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 25. 3. 2022. 14:58

Svjetski dan pripovijedanja

Učenici produženog boravka su u utorak 22. ožujka obilježili nekoliko važnih datuma na način da su posjetili školsku knjižnicu, a Male knjižničarke su im čitale i pripovijedale priče te rezgovarale s učenicima o njima. Male knjižničarke su se izvrsno snašle. Marta, Eva i Lara su bile pripovjedačice, a Sara, Lucija i Iva su postavljale pitanja. Čitali smo priču Čudesna riba Susan Perrow koju smo posvetili Danu pripovijedanja koji se obilježava 20 ožujka. Eko priču nade Mihoković-Kumrić posvetili smo prvom danu proljeća, dok je priča Sunčane Škrinjarić Veliki i mali smijeh bila posvećena Međunarodnom danu sreće. Bilo nam je super i kod izlaska iz knjižnice na našim licima bio je veliki osmijeh.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 23. 3. 2022. 17:53

Prva posudba: 1.c razred

Učenici 1.c razreda posjetili su našu školsku knjižnicu i posudili svou prvu lekitru Pale sam na svijetu. Doznali smo na koji način se smještaju knjige na policama, koja je razlika izmešu knjižnice i knjižare, tko je knjižničar i još mnogo toga. Uz lekitru odabrali smo i još poneku knjigu za posudbu, a kući smo ponijeli i članske iskaznice i straničnike s podacimao radu knjižnice.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 23. 3. 2022. 17:44

Prvi posjet knjižnici: 1.b

Učenici 1.b razreda posjetili su 17. ožujka našu školsku knjižnicu i sami posudili svoju prvu lektiru Životinjska abeceda Ivanke Borovac. Pročitali smo i priču Uljuđeni vuk, razgovarali o knjigama i knjižnici, upoznali se sa smještajem knjiga na polici te sami istraživali police naše knjižnice.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 23. 3. 2022. 17:37

Obavijest

Dragi učenici, uslijed poboljšanja epidemiološke situacije i popuštanja epidemioloških mjera, više neće biti razredne posudbe, odnosno knjižničarka više neće donositi lektire u učionice. Knjige možete sami posuditi i vratiti u školsku knjižnicu u vremenu: ponedjeljak i srijeda od 13-19, utorak i četvrtak od 8-14 sati. Petkom knjižnica radi ujutro, osim u dane dežurstva kada knjižnica radi poslijepodne: 25.03., 22.04., 20.05., 17.06. 2022. godine.
Knjige za povrat možete ostaviti i u košari ispred knjižnice.
Molim sve one koji imaju stara zaduženja knjiga da iste vrate čim prije.
Posuđenu knjigu čuvajte i urednu vratite na vrijeme, kako bi ostali učenici imali priliku pročitati istu knjigu. Da bi posudili novu lektiru, potrebno je vratiti staru.
Upite vezano uz lektire možete mi postaviti u Teamse ili privatnom porukom u chat.
Raspoloživost knjiga možete provjeriti u online katalogu naše školske knjižnice: https://os-ekvaternika-velikagorica.zaki.com.hr/pages/search.aspx?&currentPage=1&searchById=-1&age=0
Hvala, vaša knjižničarka

 

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 21. 3. 2022. 17:15

Donacija knjiga Vijest ima dokument u privitku

Grad Velika Gorica: UO za predškolski odgoj, školstvo i šport i UO za društvene djelatnosti donirao je školskoj knjižnici knjige prema popisu u prilogu. Zahvaljujemo na vrijednoj donaciji.

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 17. 3. 2022. 10:44

Promocija knjige Nade Mihoković-Kumrić: Lađa od srca

       U petak, 4. ožujka, u Područnoj školi Lukavec održana je promocija knjige Nade Mihoković – Kumrić, Lađa od srca. To je zbirka kratkih, toplih priča o poštivanju, razumijevanju, o školskoj ljubavi i školskim simpatijama, o ljubavi prema prirodi… Zapravo o ljubavi koja se nalazi svuda oko nas. Ponekad je ta ljubav obostrana i tada je sretna, glasna, hrabra i samouvjerena, a ponekad nije tako. Nije uzvraćena, ali je ipak prisutna i polako tinja čekajući priliku da se rasplamsa, raširi i zagrli svom silinom. Pričajući o sebi, svojem viđenju dječjeg svijeta, čitajući neke svoje priče i odgovarajući na pitanja koja su joj učenici postavljali, autorica je upravo takvu poruku ljubavi željela prenijeti svima.
        Učenici su joj pripremili malu predstavu sa svojim učiteljicama. Pjevali su, čitali svoje literarne radove i odglumili lutkarski igrokaz nastao prema njenoj priči Jabuka i bor- zaljubljeni par, kojeg je odgledala s posebnim zanimanjem. Dvanaest priča iz knjige učenici su ilustrirali različitim likovnim tehnikama. Ti likovni radovi se nalaze na posebnom kalendaru za ovu godinu, namijenjenom autorici priča koja je njime bila posebno ugodno iznenađena. 
          To naše zajedničko, ugodno druženje brzo je prošlo i svi smo s novom iskrom topline u srcu krenuli u sunčano poslijepodne toga dana. (G. Lektorić)

  :: opširnije :: 


objavio: Unknown   datum: 8. 3. 2022. 08:35

Županijska razina Čitanjem do zvijezda

Županijska razina natjecanja Čitanjem do zvijezda održana je u školskoj knjinici 2. ožujka 2022. godine. Sudjelovale su Iva, Sara i Lea. Učenice su odgovarale na pitanja vezana uz pročitane knjige i pogledane ekranizacije istih naslova .

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 7. 3. 2022. 17:48

Čitaj kao ČITATA

U Godini čitanja nastala je mobilna aplikacija ČITATA, prvenstveno namijenjena djeci i mladima do 15 godina, učenicima osnovnih škola, koji imaju specifične teškoće u čitanju, ali i svoj djeci koja žele čitati i slušati knjige na interaktivniji i zabavniji način.

ČITATA sadrži knjige za osnovnu školu, vizualno i glasovno prilagođene unutar mobilne aplikacije. Sadržaj se može istovremeno čitati i slušati, a odabrane naslove čitaju Jelena Miholjević i Marko Jelić. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 7. 3. 2022. 17:43

Natječaj Ljubav je svuda oko nas

I ove godine održali smo naš tradicionalni natječaj Ljubav je svuda oko nas. Učenici nižih razreda pisali su pjesme o ljubavi, a učenici viših razreda su u našu "ljubavnu kutiju" ubacili i poneko ljubavno pismo. Svi sudionici su nagrađeni slatkišem i zahvalnicom.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 2. 2022. 12:20

Učimo s gospodinom Finom

Nekolicina učenica i učenika 5. i 8. razreda naše škole sudjelovala je u projektu Učim s gospodinom Finom, koji je namijenjen educiranju učenika osnovnih škola, ali i nastavnika te roditelja o važnosti financijske pismenosti i mirovinske štednje. Učenici od petog do osmog razreda svih osnovnih škola u Hrvatskoj imali su priliku, prateći emisije i sudjelovati u kreativnom zadatku putem natječaja, boriti se za vrijedne nagrade i dokazati da su svjesni važnosti štednje, ali i važnosti razumijevanja financijskih pojmova.

Školska knjižničarka mentorirala je dva tima: tim 1 kojeg su činile Nika J., Lara K. i Ema L. (5.c) te tim 2 kojeg su činili Nikola D., Mia B. i Marija D. (8.b), kao i učiteljica informatike Dalia K.: tim 1 kojeg su činili Leonardo G., Jana Š. i Dora M. (8.c) te tim 2 u sastavu Sara J. i Lana H. (8.d). Njihove kreativne ideo uratke pogledajte klikom na Opširnije

  :: opširnije :: 


objavio: Dalia Kager  datum: 12. 2. 2022. 13:25

27. siječnja DAN SJEĆANJA NA HOLOKAUST

27. siječnja obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Dan kada je Crvena armija 27. siječnja 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta. 

Taj se dan obilježava nizom edukativnih, mirovnih, kulturnih i političkih aktivnosti kojima se odaje počast žrtvama holokausta tijekom Drugog svjetskog rata, podiže svijest o prevenciji genocida i doprinosi ostvarenju ciljeva UN-ove Rezolucije o danu sjećanja na holokaust. Središnje mjesto očuvanja sjećanja na žrtve holokausta danas je centar Yad Vashem u Jeruzalemu. Od 1953. godine Yad Vashem je i svjetski centar za dokumentaciju, istraživanje i edukaciju o holokaustu.

Jeste li znali da žuti cvjetovi šafrana podsjećaju nas na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću. Oni nas podsjećaju na milijun i pol židovske djece i na tisuće druge djece koja su stradala u holokaustu.

MZO- Priprema za Dan sjećanja na holokaust

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 26. 1. 2022. 18:07

Svjetski dan obrazovanja o zaštiti prirode - 26. siječnja

Povodom Svjetskog dana obrazovanja o zaštiti prirode, koji se obilježava još od 1972. godine na dan 26. siječnja, Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF objavila je priručnik   Kako se pripremiti za boravak u prirodi 

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 26. 1. 2022. 08:00

SUPROTAN DAN

25. siječnja se obilježava kao Suprotan dan. To je dan kada sve što kažete ili napravite ima suprotno značenje. 

Što sve možeš raditi danas: zapisati svoje ime unazad, majice i veste preokrenuti na „krivu“ stranu, zamijeniti lijevu i desnu papuču, okrenuti stolce tako da se nasloniš na naslon prednjim dijelom tijela, čitaj ili hodaj unazad, dešnjaci neka pišu lijevom, a ljevaci desnom rukom…Možeš pojesti i desert prije ručka! Oni koji to žele mogu zaigrati igru suprotnog značenja na adresi: https://learningapps.org/watch?v=p0w377ost22

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 25. 1. 2022. 08:42

NOĆ MUZEJA

Sedamnaesta po redu NOĆ MUZEJA, održat će se 28. siječnja 2022. godine u uvjetima koji su više-manje slični onima od prošle godine. Neka događanja će se održati s mogućnošću posjeta muzeju, a neka će se održati online. Stavljam poveznicu na stranicu NOĆI MUZEJA : https://nocmuzeja.hr/ gdje u tražilici možete pronaći muzej koji vas interesira i pogledati koja događanja nudi. Stavljam i poveznicu na stranicu Muzejsko dokumentacijskog centra gdje možete pogledati popise svih hrvatskih muzeja https://hvm.mdc.hr/
  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 25. 1. 2022. 08:41

Prva posudba

Naši prvašići, učenici produženog boravka,  posjetili su u manjim grupama nekoliko puta našu školsku knjižnicu. Naučili su što se sve u knjižnici nalazi, pričali priče pomoću kartica pričalica, a pročitali smo i priču o soviću Hugu koji čuva našu knjižnicu. Učenici su dobili i članske iskaznice te su posudili svoju prvu knjigu.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 24. 1. 2022. 18:04

Učimo s gospodinom Finom

Učim s Gospodinom Finom edukativni je projekt namijenjen educiranju učenika osnovnih škola, ali i nastavnika te roditelja o važnosti financijske pismenosti i mirovinske štednje. Učenici od petog do osmog razreda svih osnovnih škola u Hrvatskoj imaju priliku, prateći emisije i sudjelujući u kreativnom zadatku putem natječaja, boriti se za vrijedne nagrade i dokazati da su svjesni važnosti štednje, ali i važnosti razumijevanja financijskih pojmova. Projekt se fokusira na pojmove financijske pismenosti te kroz zabavne i edukativne četiri emisije na zanimljiv način razotkriva svijet financija. (izvor Večernji list).

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 24. 1. 2022. 18:00

Čitanjem do zvijezda 2021./2022.

Školska razina natjecanja Čitanjem do zvijezda održana je 16. prosinca 2021. godine. Sudjelovale su četiri učenice 8. razreda koje su pokazale svoje znanje o pročitanim knjigama. Čestitke Antoniji, Ivi, Lei i Sari, 

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 24. 1. 2022. 17:56

Godina čitanja na TikToku

Knjižničari diljem Hrvatske preporučili su za čitanje svoje najdraže knjige, a poznati influencer D. Marčac napravio je video i objavio na svojem kanalu na TikToku. Objavljena je i preporuka naše knjižničarke, iz naše knjižnice s knjigama naše profesorice, književnice Jasmnike Tihi-Stepanić.

Pogledajte na: https://www.tiktok.com/@dariomarcac/video/7029750289112567045?is_from_webapp=1&sender_device=pc

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 30. 12. 2021. 18:11

Projekt razmjene straničnika 2021

Ove školske godine učenici nižih razreda izrađivali su straničnike vezane uz temu Mjeseca školskih knjižnica: Bajke i narodne predaje iz svih dijelova svijeta. Prisjetili smo se nekih bajki, pročitali neke nove i napravili tristotinjak prekrasnih straničnika s likovima i prizorima iz: Šume Striborove, Regoča, Tri praščića, Grimmovih i Andersenovih bajki, ali smo crtali i moguta, dvorac Lukavec, našeh endemskog plavog žapca, kravate...

Učenici prvih i druhih razreda straničnike izmjenjuju sa školom Royal Valley Middle School iz Kansasa u Sjedinjenim Američkim Državama, dok učenici trećih i četvrtih razreda razmjenjuju straničnke sa školom iz Szkoła Podstawowa im Wspólnej Europy w Zalesiu Górnym iz Poljske.

Straničnici:  prvi razred za USA

Straničnici: drugi razred i 3. PŠ Lukavec za USA

Straničnici: treći i četvrti razredi za Poljsku

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 10. 12. 2021. 08:10

Digitalni bookmarkeri

Naši digitalni bookmarkeri koje su radili učenici 3.a, 3.b i 3.c razreda poslani su učenicima u Indiju i Litvu. Hvala učiteljici informatike Antoniji.

https://youtu.be/XoWGRNGKEoQ

Indijski bookmarkeri: https://drive.google.com/file/d/1eM7zt_3Py2deopKQLg4I5LNWKKhGxr4-/view?usp=sharing

Bookmarkeri iz Litve:

https://youtu.be/XQDi5-Qj9-s

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 17. 11. 2021. 17:58

Pobjednici Nacionalnog kviza za poticanje čitanja

Obzirom na epidemiološke prilike, završna svečanost Nacionalnog kviza za poticanje čitanja održala se s ograničenim brojem uzvanika, a pobjednici iz svake škole, ostala djeca i svi zainteresirani mogli su pratiti prijenos uživo završne svečanosti i javnog izvlačenja nagrada 15. 11. 2021. putem YouTube kanala Knjižnica grada Zagreba, a snimka se može pogledati na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=apdNoSMX9oo&t=208s . Pobjednik naše škole je Jan Biškup: https://www.mhk.hr/kviz/upl/NAC_KVIZ_POB_HRVatsk_2021.pdf

Čestitamo.

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 17. 11. 2021. 16:36

Europska oznaka kvalitete za projekt Laughter is the Best Medicine

Za prošlogodišnji projekt na Twinningu u kojem su sudjelovale učenice 5. c razreda i grupa potencijano darovitih učenika 8. razreda nagrađeni su Europskom oznakom kvalitete. Projekt je autorsko djelo školske knjižničarke, a u njemu su bile uključene škole iz Turske, Sjeverne Makedonije, Italije i Poljske. 

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 5. 11. 2021. 09:39

Mrežni sastanak učenika Vijest ima dokument u privitku

Mrežni sastank učenika 4.a razreda i učenika 4. razreda OŠ Zlatar Bistrica održan je 20. listopada. Nakon predstavljanja gradova, škola i knjižnice te uvodnih riječi školskih knjižničarki i učiteljica čitali smo priče našeg kraja. Učenici iz Zlatar Bistrice čitali su priču o Veroniki Desinečkoj, a mi smo pročitali priču o turu po kojem je naše Turopolje dobilo ime. Nakon priča, međusobno smo postavljali pitanja o pročitanome. Bilo nam je jako lijepo. Naučili smo mnogo, a bio je to i naš prvi susret na daljinu.

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 26. 10. 2021. 18:26

Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2021.

Uz online izvore informacija otkrij zanimljivosti o 3 knjige, 3 pisca, 3 ilustratora, 3 žanra u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja. Ove godine čitamo: Danijela Pavlek: Knjiga recepata za pilotiranje kroz djetinjstvo (ilustracije Vanda Čižmek)
Mladen Kopjar: Moj tata Indijanac (ilustracije Davor Pavelić)
Ivana Adlešić Pervan: Učim letjeti, a nemam krila (ilustracije Branka Hollingsworth Nara)https://www.mhk.hr/kviz/

Kviz smo ispunili 22. listopada u školskoj knjižnici. Popis pobjednika.

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 22. 10. 2021. 14:17

Građa lagana za čitanje u našoj knjižnici

Na stranici online kataloga naše knjižnice možete pronaći i građu laganu za čitanje .

Jacob i Wilhelm Grimm: Bajke

Hans Christian Andersen: Bajke

Carlo Collodi: Pinokio►

 

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 21. 10. 2021. 19:48

Tjedan disleksije

Od 4.-10. listopada diljem svijeta se obilježava Tjedan disleksije povodom kojeg je naša knjižnica primila donaciju slikovnice Najposebniji dar Omolaba . Slikovnicu je kreirala i ilustrirala Tena Kirchmayer, učenica osnovne škole Ivan Goran Kovačić iz Đakova. U njoj na zabavan način upoznaje čitatelje s izazovima s kojim se susreće zbog disleksije te predstavlja što znači biti drugačiji. 

Tjedan disleksije je godišnji događaj posvećen boljem razumijevanju i podizanju svijesti o disleksiji. Važno je upoznati širu javnost o tome što je disleksija, na koji način prepoznati osobe s disleksijom, osobito učenike, te na koji način ih podržati. Uz poteškoće disleksija nosi jedan drugačiji pogled na svijet i poseban način razmišljanja. Mnoge osobe s disleksijom imaju izraženu maštu, kreativnost te sposobnosti rješavanja problema. 

Hvala na donaciji.

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 21. 10. 2021. 19:38

OmoType font

OmoType font koji olakšava čitanje djeci s disleksijom, teškoćama s pažnjom i u čitanju besplatan je za škole i osobnu uporabu. Učitelji, stručni suradnici i roditelji mogu ga preuzeti besplatno na stranici: https://www.omoguru.com/hr/pocetna/ . Deseci tisuća korisnika svakodnevno lakše čitaju uz OmoType, a koriste ga i brojne škole te logopedski uredi. Uz OmoType djeca čitaju lakše, uz manje napora i grešaka. 

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 21. 10. 2021. 19:28

Donacija slikovnica Labelko spašava Zemlju

Naša škola primila je donaciju slikovnica "Labelko spašava Zemlju".
Slikovnice su poklon projekta LABEL2020 i Fonda za zaštitu okoliša koji je financirao izradu i tisak.Djeca slikovnicu također mogu pogledati i čitati online na stranici- www.ustedienergiju.hr., a na stranici su i razni edukativne video sadržaji vezani za uštedu energije u kućanstvu kao i prikladna bojanka. Detaljnije hr.label2020.eu. Hvala.

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 21. 10. 2021. 19:05

Građa za slijepe i slabovidne osobe

U online katalogu školske knjižnice možete pogledati građu za slijepe i slabovidne osobe koju posjeduje naša knjižnica,

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 21. 10. 2021. 19:00

Oznaka nacionalne kvalitete za projekt Laughter is the Best Medicine

Za cjelogodišnji projek Laughter is the Best Medicine koji je provođen na eTwinning platformi, a koji je pokrenula školska knjižničarka s kolegicom iz Turske, školska knjižničarka i učenici koji su sudjelovali u projektu nagrađeni su Nacionalnom oznakom kvalitete.

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 14. 10. 2021. 20:35

Projekt razmjene straničnika i Projekt razmjene digitalnih straničnika 2021./2022.

i ove školske godine u Mjesecu školskih knjižnica naši učenici nižih razreda  sudjeluju u Projektu razmjene straničnika i u Projektu razmjene digitalnih straničnika. Partneri u razmjeni straničnika su nam ove školske godine škola u Poljskoj u blizini Varšave i škola iz Kanzasa u Sjedinjenim Američkim Državama. Partneri u razmjeni digitalnih straničnika su nam škole iz Indije i Litve.

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 10. 10. 2021. 22:22

Grupa potencijalno darovitih učenika

Ove školske godine grupa potencijalno darovitih učenika šestih razreda pod vodstvom školske knjižničarke sudjelovat će u eTwinning projektu Reading Connects koji je pokrenula naša knjižničarka zajedno s talijanskom kolegicom. Cilj projekta je promocija knjige, čitanja i školskih knjižnica.

Ovjde možete pogledati kako izgledaju neke od knjižnica partnera u projektu ( u izradi): 

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 10. 10. 2021. 21:25

Uspomena naših bivših učenica

Iz generacije naših prošlogodišnjih osmaša, učenice 8.a i 8.b razreda za uspomenu na svoje učitelje i školu su napravile filmić. Hvala Ani, Dori, Ani, Emi i Lei. Sve etape nastanka filma djelo su učenica. Za povijesni pregled koristile su materijale iz knjige Ivana Gmaza: Školstvo u velikogoričkom kraju 1617-1997.
 Hvala djevojke, rado ćemo vas se sjećati kao vrijednih i odličnih učenica i čestih sudionica projekata i natjecanja koje je provodila školska knjižničarka.
https://www.youtube.com/watch?v=KYIc3xP0Vcw

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 5. 10. 2021. 21:19

Najčitač u školskoj godini 2020./2021.

Početkom svake godine biramo najčitača naše škole za prošlu školsku godinu. Učenik drugog razreda Maro pročitao je najviše knjiga iz naše školske knjižnice, a vrijedan je čitač knjiga i iz naše Gradske knjižnice. Nadamo se da će i ove školske godine uživati u pisanoj riječi i ostati trajni ljubitelj knjige i čitanja. Čestitamo!

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 1. 10. 2021. 21:12

Festival prava djece

Unatoč izazovnim okolnostima epidemije koronavirusa, ovogodišnji 13. festival prava djece će se opet održati, i ovaj put online. Početak Festivala je 12. listopada, a trajat će do kraja studenog 2021. godine.

 Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator organizira Festival u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu i Hrvatskim filmskim savezom, a s ciljem proslave dječjih prava i promocije stvaralaštva djece i mladih.

Putem festivalske web stranice (festivalpravadjece.com ) moći ćete pristupiti odabranim filmovima koje su snimili djeca i mladi iz Hrvatske i svijeta. Ukupno trajanje selekcije filmova je 40 minuta kako bi se projekcija mogla održati u sklopu jednog školskog sata. Također će biti dostupne i nastavne pripreme uz teme filmova koje će obrađivati teme iz Građanskog odgoja i obrazovanja i Osobnog rasta i razvoja. 

 Od 12. listopada će na mrežnoj stranici Festivala biti dostupne poveznice na program Školski objektiv (program filmova za osnovne škole).

 Kao i svih prethodnih godina, Festival prava djece i ove je godine u potpunosti besplatan i inkluzivan. Kako bismo omogućili sudjelovanje učenika sa senzornim oštećenjima, naši filmovi imaju standardizirane titlove za osobe s oštećenjem sluha i audiodeskripciju za osobe s oštećenjem vida.  

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 26. 9. 2021. 20:23

Donacija SLOVORA, priručnog rječnika turopoljskog dijalekta

Ogranak Matice Hrvatske Velika Gorica je za knjižnice osnovnih škola, kao i učitelje/ice razredne nastave i Hrvatskog jezika pripremio prigodnu donaciju „SLOVORA“, priručnog rječnika turopoljskog dijalekta autora Stjepana Rendulića. Hvala.

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 22. 9. 2021. 21:39

Čitanjem do zvijezda 2021./2022.

Nacionalni projekt za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja - Natjecanje u znanju i kreativnosti “Čitanjem do zvijezda” ove godine ima temu:  Knjiga i film

Čitamo i gledamo: Tajni vrt (Frances Hodgson Burnett), Vještice (Road Dahl), Dom gospođice Pelegrine za čudnovatu djecu (Ransom Riggs).►

 

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 13. 9. 2021. 12:46

Međunarodni dan pismenosti

Od 1967. godine obilježava se Međunarodni dan pismenosti (International Literacy Day) kako bi se javnost podsjetila na važnost pismenosti kao pitanja dostojanstva i ljudskih prava te kako bi se plan pismenosti unaprijedio prema pismenijem i održivijem društvu.
Unatoč postignutom napretku, 773 milijuna mladih ljudi i odraslih još uvijek nisu svladali osnovne vještine pismenosti. Više na stranici:  UNESCO, International Literacy Day.

Školska knjižničarka tijekom ove školske godine provodi projekt Reading Connects i  za Međunarodni dan pismenosti učitelji uključeni u projekt preporučuju vam svoje najdraže knjige: https://www.youtube.com/watch?v=iy2dFq6llXE

 

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 8. 9. 2021. 17:22

Obavijesti uz početak nove školske godine 2021./2022.

Dragi učenici, želim vam zdravu i uspješnu novu školsku godinu.

Obavijesti o radu knjižnice moći ćete pronaći na ovim stranicama, ali i na stranici Školska knjižnica na Teamsu. U slučaju prelaska na nastavu na daljinu aktivirat će se i online knjižnica naše škole. Na stranicama knjižnice možete pronaći popise lektire za učenike osnovne škole s količinom koju posjeduje naša knjižnica. Možete pogledati i popis lektire za ovu školsku godinu, stranicu sa poveznicama na medijske izvore kao i na online izvore  te stranicu na kojoj možete pratiti projekte koje provodi školska knjižnica. U online katalogu možete pratiti koje sve knjige posjeduje naša knjižnica.

Na žalost i ove školske godine prema Smjernicama o radu, a zbog poštivanja epidemioloških mjera, posebni su uvjetni rada školske knjižnice, no čitanje je i dalje "in".

Pozdravlja vas vaša knjižničarka.

“Čitanje je za um ono što je vježba za tijelo. S jednim se čuva i jača zdravlje, a sa drugim vrlina, koja je zdravlje uma.”
– Joseph Addison

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 6. 9. 2021. 22:25

Obavijesti vezane uz rad školske knjižnice

Na početku nove, nikad izazovnije, nastavne godine u uvjetima raznih preporuka i modela i rad školske knjižnice također moramo prilagoditi. Radno vrijeme knjižnice je ponedjeljkom i srijedom poslijepodne, utorkom i četvrtkom ujutro, petkom ujuto, a svaki četvrti petak poslijepodne prema rasporedu rada stručnih suradnika. Posuđivanje knjiga i nastava vezano uz knjižnicu bit će organizirani prema Smjernicama za rad školskih knjižnica u uvjetima bolesti COVID-19, a prema uputama i preporukama HZJZ i MZO.►

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 10. 9. 2020. 11:40

Smjernice za rad školskih knjižnica od 04.09.2020. i način posudbe lektire

Hrvatski zavod za knjižničarstvo i  Centar za razvoj knjižnica i knjižničarstva donio je ažurirane Smjernice za rad školskih knjižnica u uvjetima bolesti COVID-19 od 4. rujna 2020. godine koje su dopunjene sukladno novim uputama i preporukama HZJZ i MZO. ►

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 7. 9. 2020. 22:24

Smjernice za rad školskih knjižnica 24.04.2020. Vijest ima dokument u privitku

Postupanje s građom i  se provodi prema općim Smjernicama za rad s građom i korisnicima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od 24. travnja 2020. godine.

Sve smjernice i druge korisne informacije su objedinjene i dostupne i na Portalu matične djelatnosti knjižnica u Republici Hrvatskoj.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Davorka Facko-Vnučec  datum: 22. 5. 2020. 07:51
» Arhiva naših vijesti    
 


TražilicaRaspored autobusa

Raspored zvona


Informacije

 

 

 

 

VREMENIK NATJECANJA 2022.-2023.


 


 


Popis udžbenika

Školski list


Moto i vizija škole

    


Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 1. 2010.

Ukupno: 1005297
Ovaj mjesec: 474
Ovaj tjedan: 163

Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 1. 2010.

Ukupno: 1005297
preskoči na navigaciju