preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Eugen Kvaternik
 

Projekt Drvokod

Oznaka eSafety

Vijesti

Dogodilo se na današnji dan: OŽUJAK

31.03. - Anna Frank (12.06.1929.-31.03.1945?) , autorica Dnevnika, u kojem je neposredno i iskreno posvjedočila o drami svakodnevice i odrastanja u izolaciji, strahu i skrivanju za vrijeme Drugog svjetskog rata. Dnevnik je pisala tijekom perioda od dvije godine kada se sa svojom obitelji krila od nacističkih okupatora koji su okupirali Nizozemsku. Obitelj je uhićena 1944., a Anne Frank umire od tifusa u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen 1945. godine. Poslije rata Dnevnik je pronašao Annin otac, Otto Frank, jedini preživjeli član obitelji. Dnevnik je objavljen na više od 60 jezika. Točan datum njezine smrti je upitan (veljača, ožujak?)►

 


Prisjetimo se citata ove djevojčice koja ni u najtežim trenucima nije izgubila pozitivan i optimističan duh.

Zadatak: Spoji dijelove rečenice u citat. 

https://learningapps.org/display?v=pvuc16mka20

OSTALI DATUMI pod opširnije

 

30. OŽUJAK: UMRO PAVAO ŠTOOS, (10.12.1806.-30.03.1862.)

Posebno mjesto u povijesti Pokupskog zauzima Pavao Štoos, književnik, preporoditelj i župnik u Pokupskom. Nakon što je Štoos premješten iz Zagreba u Pokupsko nastavio je obavljati svoju djelatnost pisca i širenja kulture toga vremena. U župnoj kući u Pokupskom izloženi su antikviteti župnika Pavla Štosa, zapisi, dokumenti, molitvenici i knjige koje je u svojem radu koristio kao i njegova svećenička odjeća.

Zadatak: u Hrvatskoj enciklopediji doznaj više o: Pavao Štoss. U utražilici pišeš najprije prezime, zatim napišeš zarez kao znak da tu prezime završava, nakon toga upisuješ ime.

Video o Pavlu Štoosu

28. OŽUJAK: SAT ZA PLANET ZEMLJU

Pozivamo vas da danas, unatoč pandemiji korona virusa, od 20.30 -21.30 podržite sat za očuvanje naše planete. Kako ne bi kršili izolaciju, prijedlog WWF-a (Svjetskog fonda za prirodu) je igranje društvenih igara uz svijeće.

27. OŽUJAK: SVJETSKI DAN KAZALIŠTA

Uz Svjetski dan kazališta donosimo vam linkove na kojima možete pogledati neke od predstava za djecu i mlade.

Zagreb film  

Zagrebačko kazalište mladih

Kazalište Mala scena

Centar za kulturu Trešnjevka

 

26. OŽUJAK: LJUBIČASTI DAN / PURPLE DAY

Ljubičasti dan ili  Purple Day međunarodni je dan podrške oboljelima od epilepsije.

Zadatak: Obucite ljubičaste majice i na taj način pružite podršku oboljelima.

               Doznajte u Medicinskoj enciklopediji nešto više o epilepsiji.

 

25. OŽUJAK: ROĐEN RUDOLF PEREŠIN

 Rođen Rudolf Perešin (rođen 25. ožujka 1958. godine u mjestu Jakšinec u Gornjoj Stubici - 1995.). Najpoznatiji pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva status heroja stekao je 1991. godine kada je avionom Jugoslavenske narodne armije, nadzvučnim zrakoplovom MIG 21, sletio u Austriju i prešao na hrvatsku stranu. Tim svojim domoljubnim činom nanio je težak moralni i politički udarac agresorskoj vojsci i njezinu zrakoplovstvu, a građanima Hrvatske neizmjeran ponos, prkos i rast nacionalnog naboja i svijesti u najkritičnijim danima Domovinskog rata. Bilo je to 25. listopada 1991. godine

Njegovo ime od 25. ožujka 1998- godine nosi Zrakoplovno-tehnička škola u Velikoj Gorici, kao i Središte za obuku HRZ i PZO "Rudolf Perešin" u vojarni Zemunik.

Zadatak: na web stranici Zrakoplovno tehničke škole  pogledaj koje sve            obrazovne progame nudi škola, a kako postati vojni pilot otkrij na Postani vojni

piot Hrvatske vojske.

24. OŽUJAK: SVJETSKI DAN BORBE PROTIV TUBERKULOZE

Tuberkuloza (TB) je zarazna bolest uzrokovana bacilom tuberkuloze (Mycobacterium tuberculosis) koji prvenstveno zahvaća pluća, ali se može pojaviti i u drugim organima i tkivima. 24. ožujka 1882. godine njemački liječnik Robert Koch  je otkrio uzročnika tuberkuloze, nazvanog po njemu i Kochov bacil. Stotinu godinu kasnije, 1982. godine, Međunarodna unija za borbu protiv tuberkuloze i drugih plućnih bolesti “IUATLD” predložila je da se 24. ožujka proglasi Svjetskim danom borbe protiv tuberkuloze s ciljem upoznavanja svjetske javnosti kako je TB i danas veliki javnozdravstveni problem.

Zadatak: u online Enciklopediji prouči tko je bio Robert Koch i nauči mlađeg brata ili seku kako pravilno prati ruke te provjeravaj tijekom današnjeg dana rade li to onako kako treba. Pogledaj još jednom upute kako se pravilno peru ruke. (izvor HZZJZ, https://www.hzjz.hr/sluzba-zdravstvena-ekologija/pravilno-pranje-ruku/, 24.03.2020).

 

23. OŽUJAK: POČETAK EUROPSKOG I SVJETSKOG TJEDNA O NOVCU

Učenici naše škole sudjelovali su prijašnjih godina 2018. i 2019.  u Europskom kvizu o novcu koji je proglašen i najboljim komunikacijskim projektom u Europi. Ove godine kviz se ne održava, ali možete na platformi Kahoot provjeriti svoje znanje o novcu i financijama ( kviz je za učenike viših razreda).

Zadatak: Možete igrati samostalno, možete igrati u paru ili timu, ali možete izazvati i svoje roditelje na igru i provjeriti njihovo znanje o novcu. Sretno ... i javite na mail knjižnice kao je bilo. 

https://www.hub.hr/hr/kvizovi-za-vjezbu-i-dodatne-informacije

 

23. OŽUJAK: SVJETSKI METEOROLOŠKI DAN

Svjetski meteorološki dan obilježava se u znak sjećanja na 23. ožujka 1950. godine, kada je službeno osnovana Svjetska meteorološka organizacija. Meteorologija pručava promjene vremena oko nas.

Velikogoričanin, meteorolog Milan Sijerković napisao je Malu meteorološku početnicu koju imamo i u našoj školskoj knjižnici. 

 

22. OŽUJAK: SVJETSKI DAN VODA

Zadatak: Pronađi hrvatske rijeke

https://wordwall.net/play/588/096/101

 

21. OŽUJAK: SVJETSKI DAN OSOBA S DOWN SINDROMOM

Simbol dana Down sindroma šarene su čarape i to šarene i rasparene. One simboliziraju različitost te da svi možemo i želimo živjeti unatoč različitostima.

Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar Jerome Lejeune. Na 21.paru kromosma otkrio je još jedan kromosom viška, umjesto 2, tu su se nalazila 3 kromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 kromosoma.Ime Dawn potječe od imena engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao sindrom.

Zadatak: pronađi u Hrvatskoj online enciklopediji: kromosom, Down sindrom i doznaj više.

Pokušaj riješiti puzzle (crtež Erik, 3.a)

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=23e58be3deeb&pieces=24

 

20. OŽUJAK: MEĐUNARODNI DAN SREĆE

Evo odgovora što naše male i velike učenike čini sretnima. Učenici 2.c, 5.d i 6.c razreda zajedničkim snagama napravili su interaktivni plakat.

https://edu.glogster.com/glog/blank-horizontal-glog-5e75389967e50/31knjal76iq

Hvala učiteljicama Jandriš, Kager i prof. AdžagaPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Davorka Facko-Vnučec   datum: 27. 3. 2020.

TražilicaRaspored autobusa

Raspored zvona


Informacije

 

 

 

 

VREMENIK NATJECANJA 2022.-2023.


 


 


Popis udžbenika

Školski list


Moto i vizija škole

    


Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 1. 2010.

Ukupno: 1009149
Ovaj mjesec: 1417
Ovaj tjedan: 61
Danas: 10
preskoči na navigaciju