preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Eugen Kvaternik
 

Projekt Drvokod

Oznaka eSafety

Vijesti

Dogodilo se na današnji dan: SVIBANJ

30.05.Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilježava 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća. Više na Hrvatski sabor: https://www.sabor.hr/hr/press/priopcenja/30-svibnja-dan-drzavnosti

Ponovite državne  simbole Republike Hrvatske

Sretan vam Dan državnosti!     ►

 


29.05,.- On with the Show (Neka predstava započne) je američki filmski mjuzikl prikazan prvi puta 29.05. 1929. godine. Film je nastao u režiji Alana Croslanda i poznat je kao prvi snimljeni film s potpunim tonom i govorom, a drugi po redu snimljen u boji. Radnja filma temeljena je na kazališnoj predstavi. Film je producirao studio Warner Bros, koji je samo dvije godine ranije s Pjevačem jazza započeo zvučnu eru u Hollywoodu. Danas postoji samo crno-bijela kopija filma koja je nekoliko desetljeća kasnije bila napravljena za emitiranje, na tada još uvijek crno-bijeloj televiziji. Originalna verzija u boji, s izuzetkom inserta od 20 sekundi, se smatra izgubljenom.

Od kojih se sve faza sastoji proces snimanja filma možeš pročitati na https://www.medijskapismenost.hr/od-ideje-do-premijere-filma/

 

WARNER BROTHERS. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 29.5.2020. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=5507>.

 

28.05. Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a.

link: https://www.morh.hr/dan-hrvatske-vojske-i-dan-hkov-a-2020/

Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu postoji Zbirka knjiga o Domovinskom ratu koja je osnovana 9. prosinca 2008. i prikuplja publikacije objavljene na tu temu u Hrvatskoj i svijetu.

27.05.- Robert Koch ( 11. prosinca 1843. - 25.svibnja 1910.) njemački bakteriolog, jedan je od osnivača medicinske mikrobiologije. Godine 1882. iznio je vlastitu spoznaju o uzročniku tuberkuloze, patogenom mikroorganizmu štapićastog oblika, koji je po njemu nazvan Kochovim bacilom. Bilo je to revolucionarno otkriće u borbi protiv najopasnije bolesti 19. stoljeća. Također je pronašao uzročnike još nekih bolesti. Godine 1905. dobio je Nobelovu nagradu za medicinu.

26. 05. - Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva

Presađivanje organa danas je širom svijeta prihvaćena i uspješna metoda liječenja kod bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog zatajenja funkcije organa, a za neke organe kao što su jetra, srce i pluća presađivanje je ujedno i jedina metoda liječenja. Na području međunarodne suradnje, Hrvatska je, potpisivanjem Sporazuma o suradnji između Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Eurotransplant International Foundationa (EIF) 26. svibnja 2006. godine, postala pridružena članica ugledne, međunarodne neprofitabilne organizacije koja koordinira dodjelu i razmjenu organa na principu solidarnosti zemalja članica.

U Medicinskoj enciklopediji možeš istražiti neke od medicinskih pojmova https://medicinski.lzmk.hr/trazilica.aspx

25.05. - Dana 25. svibnja 1963. godine 32 nezavisne afričke zemlje izglasale su u Adis Abebi Rezoluciju Organizacije Afričkog Jedinstva. Bio je to prvi korak prema povezivanju afričkih zemalja nedugo nakon vala deokolonizacije koji je zahvatio kontinent početkom 60-ih godina 20. st. Toga je dana jednoglasno prihvaćena i rezolucija kojom se 25. svibnja proglašava Danom Afrike koji se kao nacionalni praznik slavi u svim državama potpisnicama Rezolucije.

Više na: https://www.gov.za/AfricaDay2020

22. 05. -Engleski liječnik i književnik Arthur Conan Doyle, majstor povijesnih, pustolovnih i kriminalističkih romana, najpoznatiji kao otac Sherlocka Holmesa i doktora Watsona, rođen je 22. svibnja 1859. godine. Evo popisa nekih dječjih detektivskih romana. te nekoliko laganih zagonetki. Stavljam i poveznicu na Muzej Sherlocka Holmesa http://www.sherlock-holmes.co.uk/

21.05.- U Parizu je 1904. osnovana FIFA - Fédération Internationale de Football Association, najviša svjetska nogometna organizacija. FIFA je odgovorna za organizaciju nogometnih međunarodnih natjecanja, među kojima je najpoznatije Svjetsko nogometno prvenstvo koje se održava od 1930. godine.

Kad nađeš vremena Istraži Nogometni leksikon:

20.05. - Godine 2017. za Svjetski dan pčela proglašen je 20. svibnja kako bi se upozorilo na značenje pčela i divljih oprašivača te zajedničkim naporima država na međunarodnoj razini doprinijeti njihovoj zaštiti. Pročitajte slikovnicu Pčelica Jelica i Medo Edo

19.05.- Na sjednici održanoj 9. svibnja 1954. godine donesena je odluka da se datum 19. svibnja proglasi Danom izviđača kao sjećanje na početak prve organizirane značajne aktivnosti u stvaranju izviđačke organizacije.

Izviđači (skauti) su pokret za djecu i mladež, a u ostvarivanju ciljeva i programa im pomažu odrasli članovi organizacije. Izviđači se pretežno bave upoznavanjem prirode, druženjem (socijalizacijom djece) i učenjem korisnih vještina koje im mogu pomoći u budućem životu kako u civiliziranom svijetu, tako i u divljini.

Važnija znanja koja izviđači usvajaju su: orijentacija na karti i u prirodi, topografija, upoznavanje biljnog i životinjskog svijeta čvorovi, putni znakovi, izviđačke pjesme, društvene igre u prirodi i zatvorenom prostoru, signalizacija, prva pomoć, sportovi…

 

18.05. -Papa Ivan Pavao II., 264. papa odnosno 263. Petrov nasljednik, rođen je 18. svibnja 1920. prije punih 100 godina. Pravim imenom Karol Jozef Wojtyla izabran je za papu 16. listopada 1978. godine. Papa je za vrijeme svog pontifikata bio na mnogo apostolskih putovanja, a za vrijeme stotog putovanja posjetio je 3. put Hrvatsku 2003. godine. Bio je na poseban način povezan s hrvatskim narodom pa donosim poveznicu na govore pape Ivana Pavla II. Hrvatima. Umro je 2. travnja 2005. godine.

Danas je i Međunarodni dan muzeja pa stavljam poveznicu na Vatikanski muzej te na Muzejski dokumentacijski centar gdje možete istraživati hrvatske muzeje,

15. 05: Međunarodni dan obitelji

UN je 1993. godine odredio 15. svibnja kao Međunarodni dan obitelji, a s ciljem naglašavanja važnosti obitelji kao osnovnog elementa svakog društva.

Čuvajmo obitelj. Sjetimo se danas koliko nam znače svi članovi naše obitelji i koliko je obitelj važna.

Zajedno s članovima svoje obitelji napravite svoje obiteljsko stablo! Obiteljsko stablo pokazuje povijest obiteljske loze. Sastavljeno je od imena i prezimena osoba te datuma rođenja, vjenčanja i smrti.

Nakon toga možeš, obavezno uz prisutnost svojih roditelja, istražiti povijest svoje obitelji na stranici MyHeritage.

14.05. Američki filmski redatelj George Lucas rođen je 14. svibnja 1944. godine. Poznat je po filmovima Ratovi zvijezda. Ovaj planetarno poznati hit, Lucas je radio inspiriran knjigom Junak s tisuću lica, svoga prijatelja, Josepha Campbella.

U Hrvatskoj postoji ESfera, društvo za znanstvenu fantastiku. Postoji i Hrvatski Star Wars portal. Izdaju se i časopisi za znanstvenu fantastiku. Najprije je izlazio Sirius, nakon njega Futura pa časopis Sirius B.

13.05. - 13. svibnja 1717. godine rođena je Marija Terezija - češka i ugarsko-hrvatska kraljica, austrijska nadvojvotkinja, prva i jedina žena koja je vladala Habsburškom Monarhijom. Umrla je 1780. godine. Pogledaj više u online enciklopediji.

12.05. -Međunarodni dan sestrinstva – medicinskih sestara i medicinskih tehničara. Međunarodni dan sestrinstva, medicinske sestre i tehničari cijelog svijeta obilježavaju na dan 12. svibnja, u spomen na rođenje Florence Nightingele, začetnice modernog sestrinstva.

Upravo su se medicinske sestre i tehničari pokazali kao važna karika na prvoj crti obrane u tijeku pandemije koronavirusa.

Čestitamo svim medicinskim sestrama i tehničarima njihov dan uz jedno veliko - hvala!

Stavljam poveznicu na portal: e-Usmjeravanje pa istražite koja sve zanimanja postoje.

11.05.-Svjetski dan pisanja pisama. Gradska knjižnica Velika Gorica svake godine povodom tog dana organizira natječaj "Pišem ti pismo...". Rezultate natječaja pogledajte u prilogu.

Što je filatelija?Filatelija je naziv za ljubav prema poštanskim markama, njihovo sakupljanje i proučavanje. Također za sakupljanje omotnica, žigova i drugog poštanskog materijala. I mi u knjižnici imamo malu filatelističku zbirku koju nam je krajem prošle godine poklonila Hrvatska pošta.

08.05. - Prije godinu dana zajedno smo otvorili našu novu školsku knjižnicu. Hvala vam na podršci, suradnji i pomoći. Hvala što širite ljubav prema knjizi i čitanju.

No, ne čini knjižnicu prostor, nego ljudi i knjige. Knjige su spremne i čekaju ... vas. Ispunjena vašim žamorom tek tad je naša knjižnica potpuna.

Pozdravlja vas vaša knjižničarka i vidimo se, nadam se, uskoro.

http://os-ekvaternika-velikagorica.skole.hr/?news_id=9061#mod_news

 

07.05.- Praizvedba Beethovenove Devete simfonije, jednog od najpoznatijih djela s područja klasične glazbe uopće, održana je 7. svibnja 1824. godine. Neki kritičari smatraju tu simfoniju najuspjelijim glazbenim djelom ikada napisanim. Beethovenov rukopis Devete simfonije 2002. stavljen je na UNESCO-v  Popis svjetske baštine, kao prvi glazbeni rukopis kojem je ta čast dodijeljena.
Stavljanjem dobra na popis svjetske baštine, UNESCO pomaže u očuvanju prirodne i kulturne baštine pojedine zemlje ili regije, radi na podizanju i promicanju svijesti te nudi neophodnu pomoć.

Pogledajte UNESCO-v popis nepokretnih kulturnih dobara i nematerijalne kulturne baštine iz Hrvatske

06.05. Najviša građevina u Parizu i jedan od najprepoznatljivijih svjetskih simbola Eiffelov toranj predstavljen je javnosti 31. ožujka 1889., a otvoren za posjetitelje 6. svibnja 1889. godine.  Nazvan po svom dizajneru, inženjeru Alexandreu Gustavu Eiffelu, vrhunska je turistička atrakcija.  Krenite u virtualni obilazak tornja na poveznici https://www.toureiffel.paris/en/explore.
 
05.05.- je Dan hrvatske leksikografije. Leksikografski zavod Miroslav Krleža već 70 godina prikuplja, sustavno obrađuje, predstavlja pa i tumači činjenice i spoznaje o pojavama, pojmovima i osobama iz prošlosti i sadašnjosti te na taj način pridonosi hrvatskoj kulturi, znanju i općoj naobrazbi naše zajednice. Hrvatska opća enciklopedija temeljno je izdanje Zavoda, čiji je prvi svezak svečano objavljen 5. svibnja 1999. godine. Dio znanja okupljenog u više od 400 svezaka enciklopedija, rječnika i leksikona danas je dostupan i na mrežnim stranicama Zavoda, koji već desetak godina digitalizira tiskana izdanja te objavljuje nova digitalna izdanja, omogućujući slobodan pristup svima koji žele točnu i provjerenu informaciju. Od kraja travnja otvorena je i nova platforma e leks.
04.05.- Danas slavimo dan svetog Florijana, kršćanskog sveca i mučenika te zaštitnika vatrogasaca i Dan vatrogasaca u Republici Hrvatskoj.
U svibnju, mjesecu zaštite od požara pogledajte video: Vatrogasni savjeti za najmlađe Hrvatske vatrogasne zajednice.


Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Davorka Facko-Vnučec   datum: 4. 5. 2020.

TražilicaRaspored autobusa

Raspored zvona


Informacije

 

 

 

 

VREMENIK NATJECANJA 2022.-2023.


 


 


Popis udžbenika

Školski list


Moto i vizija škole

    


Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 1. 2010.

Ukupno: 1009151
Ovaj mjesec: 1419
Ovaj tjedan: 63
Danas: 10
preskoči na navigaciju