preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Eugen Kvaternik
 

Projekt Drvokod

Oznaka eSafety

Vijesti

Projekt školskih knjižničara: Godina čitanja 2021.

Projektom na eTwinning platformi će se obilježiti Godina čitanja 2021. u osnovnim i srednjim školama koje će sudjelovati u njemu kao projektni partneri. Tijekom projekta sudionici će sudjelovati u različitim poticajnim i kreativnim aktivnostima za poticanje čitanja i usvajanje čitateljskih vještina.
Naime, Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja. ►


Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada usvojila 2017. godine, a koja pridonosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem. Čitanje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju. Puno je različitih emocionalno-spoznajnih, stručnih i korisnih razloga za poticanje čitanje, ali jednako tako je važno čitanje koje razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek mjerljive, vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice.
Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.
Izvor: https://mzo.gov.hr/vijesti/2021-godina-proglasena-godinom-citanja-u-hrvatskoj/4117

AKTIVNOSTI U OŽUJKU 2022.

 Tijekom ožujka bio je povećan broj dolazaka učenika u knjižnicu zbog poboljšanja epidemioloških uvjeta. Posebno su dolazili učenici prvih razreda. Svjetski Dan pripovijedanja obilježili smo pričanjem priča u nižim razredima. Pripovjedačice su bile učenice, članice Malih knjižničara. Učenici viših razreda proučavali su literaturu o financijama te su sudjelovali na Europskom kvizu o novcu. Radili smo evaluaciju projekta.

AKTIVNOSTI U VELJAČI 2022.

 Održali smo naš tradicionalni literarni natječaj Ljubav je svuda oko nas na koji je pristiglo mnogo ljubavnih pjesama.
Tijekom veljače čitali smo i mnogo materijala posvećenih financijskoj pismenosti te smo izradili dva filmića.
Pripremali smo se za županijsku razinu natjecanja Čitanjem do zvijezda te smo radili promociju nove zbirke priča književnice Nade Mihoković-Kumrić: Lađa od srca.

AKTIVNOSTI U SIJEČNJU 2022.

Učenici skupine potencijalno darovitih učenika čitali su naše najpoznatije priče Ivane Brlić Mažuranić te su napravili online knjigu. Učenici su zbog ublažavanja epidemioloških mjera počeli posjećivati knjižnicu, posebno učenici nižih razreda, i upoznavati police školske knjižnice. Učenici viših razreda istraživali su financijsku pismenost u okviru projekta Učimo s gospodinom Finom.

AKTIVNOSTI U STUDENOM I PROSINCU 2021.

Aktivnosti u studenom i prosincu bile su usmjerene na dolazak učenika u školsku knjižnicu te suradnju s europskim zemljama u projektu Čitanje spaja. Knjižničarka je u zajedničkom videu s knjižničarima diljem Hrvatske preporučila knjigu za čitanje. Učenice viših razreda sudjelovale su na natjecanju Čitanjem do zvijezda.

AKTIVNOSTI U LISTOPADU 2021.

Aktivno smo počeli raditi na pripremama za natjecanje Čitanjem do zvijezda te za Nacionalni kviz za poticanje čitanja. Učenici nižih razreda čitali su priče i legende našeg kraja te su prizorima iz priča ilustrirali straničnike te digitalne straničnike koje smo poslali diljem svijeta, a u okviru projekata međunarodni projekt razmjene straničnika i Projekt razmjene digitalnih straničnika.  U Mjesecu školskih knjižnica posvetili smo pažnju i našoj knjižnici te smo je predstavili kolegama iz nekih europskih zemalja.
Učenici četvrtog razreda sudjelovali su u virtualnom sastanku s učenicima iz OŠ Zlatar Bistrica gdje smo jedni drugima predstavili legende svoga kraja.

AKTIVNOSTI U RUJNU 2021.

Aktivnosti u rujnu protekle su u izradi kurikuluma i odabirom učenika za pojedine projekte. Odabrali smo najčitača škole (Maro, učenik trećeg razreda), a za Međunarodni dan pismenosti knjižničarka je u okviru projekta kojeg je pokrenula na etwinning platformi: Reding connects - Čitanje povezuje napravila zajednički video u kojem učitelji škola sudionica preporučuju svoje najdraže naslove za čitanje.

AKTIVNOSTI U SVIBNJU 2021.

Aktivnosti u svibnju: bile su posvećene projektu Smijeh je lijek gdje smo čitali i prikupljali šale, izreke i poslovice našeg kraja te smo održali i virtualne sastanke s učenicima iz Italije i Turske. Prikupili smo i nekoliko naših kulinarskih recepata te smo napravili zajedničku kuharicu.
Učenice osmih razreda sudjelovale su na nacionalnoj završnici Čitanjem do zvijezda te su osvojile treće mjesto.

AKTIVNOSTI U TRAVNJU 2021.

Kako se u travnju obilježava Noć knjige veliki dio aktivnosti posvetili smo upravo toj manifestaciji i to u nekoliko kategorija:

SNAGA PISANE RIJEČI :

Terapijske priče poznate australske pripovjedačice Susan Perrow pomažu pri rješavanju problema koje imaju mala i velika djeca. Priče za vas čitaju dragi ljudi koje susrećemo svaki dan u školi  i nismo u prilici čuti ih kako čitaju priče. Velika im hvala. ( Princeza Hvala; Sramežljiva jagoda i divlja kupina; Kraljevski cvijet, Šumski dječak i crvene cipele, Leptir) ( Izvor: Susan Perrow: Bajke i priče za laku noć: Terapeutske priče za djecu; Susan Perrow: Iscjeljujuće priče II)

U suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara proveden je nagradni literarno-kreativni natječaj Ljekovita lektira na kojem su sudjelovali učenici 1.b, 2.a i 5.c, 7.c i 7. d razreda. Najbolji radovi bit će objavljeni 23. travnja na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara. 

Učenici produženog boravka odabrali su knjigu koja je posebno utjecala na njih, istaknuli su njezinu ljekovitost i predstavili je na svoj način tekstom i slikom.

Pogledajte izložbu Naša lektira u virtualnoj galeriji likovnih radova učenika nižih razreda. (Napomena: poveznica radi, ali treba malo više vremena da se učita zbog velikog broja likovnih radova).

KNJIGA I SMIJEH NAJBOLJI SU LIJEK:

Pogledajte i poslušajte online zvučnu slikovnicu učenika 3.b razreda Book titled 'ŠALJIVE PROLJETNE PRIČE'

Pogledajte online slikovnicu The funny stories, nastalu u eTwinning projektu Laughter is the Best Medicine (Smijeh je lijek). Pet šaljivih priča napisalo je petnaest partnera iz različitih zemalja. Svaku priču zajednički su napisala tri partnera tkajući u priču dio svoje tradicije.  U projektu sudjeluju Male knjižničarke 5.c i nekoliko učenika grupe potencijalno darovitih učenika osmih razreda.

Šaljivi Kahoot kviz s pitalicama na engleskom jeziku također smo osmislili sudjelujući u eTwinningu. Zaigrajte kviz  s nama! Kviz je dostupan za Noć knjige do kraja dana, a pobjednika očekuje nagrada. Za igranje kviza upišite vaše ime (nikako ne prezime!)  i razred. Game PIN:  07591937

Zaigrajte i šaljivi kviz s pitalicama za učenike nižih razreda Kahoot kviz Ciciban koji je nastao za potrebe projekta Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja. Kviz je dostupan za Noć knjige do kraja dana, a pobjednika očekuje nagrada. Za igranje kviza upišite vaše ime (nikako ne prezime!)  i razred. Game PIN: 05056456

KNJIGE NAS LIJEČE I  PRAKTIČNIM SAVJETOM :

Pogledajte virtualni susret s Nadom Mihoković-Kumrić, spisateljicom i farmaceutkinjom koja u zbirki kratkih priča Vrijeme je između ostalog uči djecu o ekologiji, zdravoj prehrani i lijekovima koje nam priroda daje. Spisateljica nas upoznaje i s ostalim svojim poučnim pričama (Gita,  4.b razred)

AKTIVNOSTI U OŽUJKU 2021.
Tijekom ožujka učenici su sudjelovali u raznim aktivnostima na poticanju čitanja: u e-Twinning projektu Laughter is the Best Medicine učenici su pisali smiješne priče na način da su učenici jedne zemlje započeli, a učenici druge zemlje nasatvili priču. Mi smo započeli priču o plavom žapcu, endemskoj vrsti našega Turopolja. Prikupljali smo i zagonetke o izreke našega kraja te smo o njima napravili kviz.

Učenice osmog razreda sudjelovale su na županijskom natjecanju Čitanjem do zvijezda i plasirale su se na nacionalnu završnicu.

Za dane Hrvatskoga jezika imali smo s trećašima diskusiju Tiskana ili digitalna knjiga te smo posjetili našu Gradsku knjižnicu.

Čitali smo i novu knjigu naše sugrađanke Nade Mihoković-Kumrić: Što strah i mrak imaju s brojkama i slovima te smo pripremili materijal za online promociju knjige.

Na prvi dan proljeća čitali smo pjesme o proljeću te smo uredili atrij pred našom školskom knjižnicom.

Aktivnosti u ožujku možete pogledati na https://sway.office.com/W11jhgiZyIFdaJNz?ref=LinkPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Davorka Facko-Vnučec   datum: 2. 9. 2021.

TražilicaRaspored autobusa

Raspored zvona


Informacije

 

 

 

 

VREMENIK NATJECANJA 2022.-2023.


 


 


Popis udžbenika

Školski list


Moto i vizija škole

    


Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 1. 2010.

Ukupno: 1009141
Ovaj mjesec: 1409
Ovaj tjedan: 53
Danas: 1
preskoči na navigaciju